‘Del në shesh’ gënjeshtra e Putinit: “Rusia ka mbi 6 herë më shumë vdekje sesa ka raportuar”

‘Del në shesh’ gënjeshtra e Putinit: “Rusia ka mbi 6 herë më shumë vdekje sesa ka raportuar”

Rusia ka deklaruar në mënyrë zyrtare mbi 79 mijë ivktima që lidhen me v1rus1n, megjithatë kjo është vërtetuar se është një gënj3shtër, pasi të dhënat e reja tregojnë se shifra është mbi 480 mijë. Kur gazeta ruse Novaya Gazeta, në muajin maj të vitit 2020 kishte shkruar se shkalla e dekshmërisë nga v1rus1 në Moskë ishte tre herë më e lartë sesa një vit më herët, lajmi u përhap ndërkombëtarisht.

Në atë kohë, ministria e jashtme ruse e quajti informacionin “spekulim kunder rus”. Ndërkohë, tashmë gazeta e pavarur ruse ‘Meduza’, raporton të dhëna më të larta nga ato zyrtare që lidhen me realitetin. Shifrat zyrtare të Rusisë për numrin e ivktimave gjatë pandemisë vijnë nga autoriteti i Rospotrebnadzor dhe aktualisht janë mbi 79 mijë të dekur. Sidoqoftë, Instituti rus i Statistikave thotë se kishte 358 mijë dekje më shumë në vitin 2020, krahasuar me dekjet mesatare nga dy vitet e fundit.