Erdogan jep alarmin, paralajmëron realizimin e idesë së tij ‘gjigante’

Erdogan jep alarmin, paralajmëron realizimin e idesë së tij ‘gjigante’

Për të frymëzuar besnikët e partisë, Erdogan është kthyer përsëri për të paralajmëruar një nga idetë e tij të preferuara të mëdha: të ndërtojë një kanal, përmes Stambollit, nga Deti i Zi në Detin Marmara për të hapur një rrugë të re transporti paralele me Bosforin e ngushtë.

Sipas NYT, përdorimi i atyre rrugëve ujore natyrore drejtohet nga Konventa Montreux, një traktat ndërkombëtar i nënshkruar në 1936. Krahas mbështetjes së tij për projektin e ndërtimit të kanalit, Erdogan ka sinjalizuar se ai mund të heqë dorë nga traktati.

Alarmi nuk vonoi të ndiqte. Sipas traktatit, Turqia ra dakord për kalimin e lirë të anijeve civile dhe tregtare por një kontroll të rr eptë të anijeve lutfarake, veçanërisht të fuqive të jashtme, të cilat kanë mbajtur paqen në rajon… VAZHDONI KETU PER LAJMIN E PLOTE