Gjeneralët ushtarak në pension dalin kundër planit të Erdoganit për Kanalin e Stambollit

Gjeneralët ushtarak në pension dalin kundër planit të Erdoganit për Kanalin e Stambollit

Deklarata, e nënshkruar nga 103 admiralë turq në pension, shkaktoi reagime të ashpra nga zyrtarët shtetërorë në Ankara të dielën, duke e lidhur atë me përpjekjet e mëparshme të grushtit të shtetit ushtarak.

Admiralët kritikuan propozimin që Turqia të tërhiqej nga marrëveshja ndërkombëtare nga Montreux, e arritur në 1936, e cila rregullon transportin përmes Bosforit dhe Dardaneleve, të cilat lidhin Detin Mesdhe me Detin e Marmara dhe Detin e Zi.

Nënpresidenti turk Fuat Oktay e krahasoi deklaratën e admiralëve me “fishkëllimën e një frikacaku të frikësuar në varreza”, ndërsa nënkryetari i partisë në pushtet për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP), Numan Kurtulus, i quajti nënshkruesit “dashamirë të Turqisë së vjetër, të cilët e shohin veten mbi vullnetin e kombit “. VAZHDONI KETU PER LAJMIN E PLOTE