Jepet alarmi: “Për çdo vit, toka po bëhet 5,200 ton më e rëndë!

Jepet alarmi: “Për çdo vit, toka po bëhet 5,200 ton më e rëndë!

Toka po bëhet 5.200 ton më e rëndë çdo vit, dhe e gjitha është në sajë të një grumbullimi pluhuri, tregon një studim i ri. Një ekip studiuesish në Francë, Mbretërinë e Bashkuar dhe SH.B.A. kanë studiuar sa pluhur jashtëtokësor mbledh Toka ndërsa kryen orbitën e saj vjetore rreth diellit.

Grimcat e pluhurit jashtëtokësor, të njohura gjithashtu si mikrometeoritë, zakonisht maten midis disa molekulave dhe 0,1 mm, dhe nuk është e pazakontë që ato të bien në sipërfaqen e Tokës. Gjatë dy dekadave të fundit, shkencëtarët kanë mbledhur grimca jashtëtokësore nga tre gropa dëbore të hapura në Antarktidë. BURIMI LAJMIT