Jepet alarmi: “Që të shpëtohet Amerika, Evropa duhet t’i kundërvihet Kinës!”

Jepet alarmi: “Që të shpëtohet Amerika, Evropa duhet t’i kundërvihet Kinës!”

Nga Hal Brands, Bloomberg – Në garën e saj me Kinën, Amerika ka një problem gjeografik: blloku i saj më i fuqishëm i aleatëve, vendet e NATO-s, janë në anën tjetër të botës. Kjo ka çuar në një lloj “ngathtësie transatlantike” në marrëdhëniet me Kinën, dhe po shkakton debate se si vendet evropiane mund të mbrojnë më mirë ekuilibrin e fuqive në rajonin e Indo-Paqësorit.

Çështja më e ndërlikuar, është se reagimi ushtarakisht nuk është ai i duhuri. Aleatët e Amerikës në NATO, nuk mund ta shpëtojnë ushtarakisht Indo-Paqësorin. Por ata mund të bëjnë diçka më të rëndësishme: ta ndihmojnë Uashingtonin ta shndërrojë një k0nfrontim dypalësh me Kinën në një përballje shumëpalëshe. VAZHDONI KETU PER LAJMIN E PLOTE