Erdogan kapet keq në udhëkryq: “Të zgjedhë NATO-n apo Rusinë?!”

Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov tha se vendi i tij kishte marrë garanci nga Turqia se ndërtimi i Kanalit të Stambollit, një rrugë ujore që do të lehtësonte trafikun e rëndë të transportit detar në Bosfor, nuk do të çonte në një prani më të madhe të forcave detare të NATO-s në Detin e Zi.

Lavrov tha në një konferencë shtypi me Mevlut Cavusoglu në Antalia, se ai dhe homologu i tij turk ranë dakord që planet për të ndërtuar Kanalin e Stambollit nuk do të ndikonin në asnjë mënyrë në parametrat e pranisë së forcave të huaja detare në Detin e Zi. det

Nga ana tjetër, Cavusoglu nuk konfirmoi që vendi i tij do të angazhohej që të mos lejonte NATO të dërgojë anije luftarake shtesë në Detin e Zi, duke thënë vetëm se Kanali i Stambollit nuk do të kishte një “ndikim të drejtpërdrejtë” në Konventën e Montreux 1936 dhe rregulloren të lundrimit përmes ngushticave të Bosforit dhe Dardaneleve.