Në këtë mënyrë SHBA do t’i përgjigjej Kinës, nëse kjo e fundit do ta sulmonte Tajvanin

Nëse Kina do të merrte një prej ishujve periferikë të Tajvanit, Shtetet e Bashkuara thotë CNN, do të kishin disa mundësi të mira për t`u përgjigjur edhe pa rrezikuar një përshkallëzim madhor të situatës dhe një lutfë frontale mes dy superfuqive.

Një skenar lutfe, i përshkruar në raportin e Qendrës për një Siguri të re Amerikane, parashikon që Kina të përdorë fuqinë ushtarake për të marrë kontrollin e Dongsha-së, një ishull i vogël koralor në Detin e Kinës Jugore i ndodhur mes Tajvanit dhe Hong Kong-ut, ku janë stacionuar rreth 500 trupa tajvaneze. LAJMI I PLOTE