NATO godet Rusinë mbrapa shpinës: Aksioni ushtarak që do t’i shkaktojë Putinit ‘dhimbje koke’

NATO godet Rusinë mbrapa shpinës: Aksioni ushtarak që do t’i shkaktojë Putinit ‘dhimbje koke’

Vladimir Putin beson se skenari gjeopolitik më problematik për Rusinë, është një zhvendosje përfundimtare e Ukrainës në orbitën e Atlantikut, si një anëtare e plotë e NATO-s dhe rrjedhimisht pasja e një kufiri të drejtpërdrejtë midis aleancës perëndimore dhe federatës ruse.

Por ky skenar duhet lexuar paralelisht edhe me “mundësinë”, që e njëjta gjë të ndodhë në frontin tjetër më në veri, me anëtarësimin në NATO të Finlandës.

Pas Lutfës së Dytë Botërore, kur u suImua fillimisht nga Bashkimi Sovjetik, dhe ishte më vonë aleate e Gjermanisë, Helsinki zgjodhi një qasje të fortë neutrale për disa dekada, duke pasur marrëdhënie të mira si me Moskën, ashtu edhe me bllokun perëndimor.LAJMI I PLOTE