Zbulohet sekreti i madh: Ky ishte droni amerikan që kishte përcjellur trupat dhe tanket serbe në Ballkan

Zbulohet sekreti i madh: Ky ishte droni amerikan që kishte përcjellur trupat dhe tanket serbe në Ballkan

Në vitin 1993 CIA kishte blerë pesë fluturake pa pilot të tipit Gnat që u përdoren gjatë lutfërave në Ballkan, me qëllim që të mund të mbikëqyr lëvizjet e trupave dhe t ankeve serbe. Gnat ishte një prototip që më vonë është zëvendësuar me Predator.

Siç raporton Financial Times, përdorimi i parë efikas i fluturakes pa pilot ka ndodhur në vitin 2002, kur me Predator u suImua një grup burrash në Afganistan, e konsiderohej se në mesin e tyre ishte edhe Osama Bin Laden, asokohe njeriu më i kërkuar në botë në listën e te rr oris tëve.

Droni kishte g0ditur c akun, por në mesin e v1kt1mave nuk kishte qenë edhe Bin Laden. E gjatë administratës së George W. Bush, nga viti 2000-2008, janë realizuar 57 suIme me fluturake pa pilot. LAJMI I PLOTE