Çmendën kinezët! – Luftanijet e SHBA lundrojnë përmes ishujve të kontrolluar nga Kina

Çmendën kinezët! – Luftanijet e SHBA lundrojnë përmes ishujve të kontrolluar nga Kina

Derisa luftanijet po lundronin afër ishujve Paracel të kontrolluara nga Kina në detin e Kinës Jugore të diskutueshëm të premten në një 0peracion të lirisë së lundrimit, ka njoftuar Marina e SHBA-së, i pari mision i tillë nën administratën amerikane të Biden.

Ky vendkalim detar është një prej pikave të nxehta në marrëdhëniet mes SHBA dhe Kinës, ku tani ka edhe një lutfë tregtare, sanksionet nga SHBA, Hong Kong dhe Tajvani.

Kina është tërbuar nga lundrimet e shpeshta afër ishujve që Pekin ka 0kupuar dhe kontrolluar në Detin e Kinës Jugore. Kina pretendon se ka sovranitet të pamohueshëm dhe ka akuzuar Shtetet e Bashkuara Amerika po ngritë tensione.