Deri më tani, Shqipëria ka humbur rreth 70% të sipërfaqes: Ja si u zmadhuan Greqia, Mali i Zi dhe Serbia

Deri më tani, Shqipëria ka humbur rreth 70% të sipërfaqes: Ja si u zmadhuan Greqia, Mali i Zi dhe Serbia

Duke shpjeguar hartën e ndarjes së kufijve të Shqipërisë pas Lutfës së Parë Ballkanike, drejtori i muzeut etnografik në Lezhë, Paulin Zefi, ka treguar se si u zmadhua sipërfaqja e Serbisë dhe Greqisë, ndërsa ajo e Shqipërisë, u zvogëlua.

Historiani tha se Shqipëria ka humbur me ndarjen e kufijve rreth 70% të sipërfaqes së saj, përcjellë MekuliPress.

Historiani Paulin Zefi dëshmon se: Në vitin 1862 territori i parë që ne kemi humbur është Vranina që u fitua nga Mali i Zi. Nëse shohim sot hartën në total sipërfaqja e banuar me shumicë shqiptare ka qenë 91400 km katrorë me 2 milionë e 450 mijë banorë në vitin 1878.

Ne sot kemi 28748 km katrorë dhe duhet të llogarisim që Mali i Zi aso kohe ka qenë një shtet shumë i vogël me 4405 km katrorë. Tani, përcjell MekuliPress, kemi një Mal të Zi 13800 km katrorë. LAJMI I PLOTE