Gazeta amerikane trondit botën: “Mund të nis lufta midis fuqive të mëdha, të pranishëm Rusia, Turqia, Kina…”

Një nga betejat më të tensionuara për dominim dhe ndikim në të gjithë historinë moderne po kërcënon të shpërthejë në rajonin e Detit të Zi, shkruan portali amerikan “19FortiFive”, transmeton InfoShqip. Sipas ekspertëve, kjo tregohet nga veprimtaria e paparë e Rusisë, vendosmëria e Turqisë për të marrë vendin e fuqisë qendrore në rajon, si dhe interesi në rritje i Kinës. Sidoqoftë, as Shtetet e Bashkuara nuk janë lënë anash.

Sipas autorëve të artikullit, Shtetet e Bashkuara po përpiqen të forcojnë bashkëpunimin midis aleatëve të Evropës Lindore të NATO-s në mënyrë që të ndërtojnë një linjë të re frenimi duke shkrirë Detet Balltike dhe Detet e Zeza. Në të njëjtën kohë, ka debate të veçanta në Bashkimin Evropian për të ardhmen gjeopolitike të Evropës. Sipas ekspertëve, shndërrimi i rajonit të Detit të Zi në një zonë të konkurrencës dhe konfliktit filloi në vitin 2008, kur kriza ekonomike globale çoi në forcimin e rolit të Kinës, falë nismës “Brezi dhe Rruga”. VAZHDONI KETU PER LAJMIN E PLOTE