Marrëveshja finale me Serbinë është urgjente: Kosova ta themelojë Zajednicën

Kosova dhe Serbia nuk kanë bërë përparim në dialog, konstaton Komisioni Evropian në Raportin e Progresit për këtë vit, të publikuar sot. Në këtë raport, Kosovës i përmendet se duhet ta themelojë Asociacionin e komunave me shumicë serbe dhe ta arrijë një marrëveshje finale me Serbinë, e cila përshkruhet si urgjente.

Raporti përmend se përparimi fillestar në dialog ishte bërë në vitin 2020, kur palët u dakorduan për ta zgjidhur çështjen e personave të zhdukur dhe të zhvendosur, për të bashkëpunuar ekonomikisht dhe për ta trajtuar çështjen e pretendimeve pronësore e financiare.

Në raportin e këtij viti, Komisioni Evropian inkurajon Qeverinë e Kosovës që të angazhohet në procesin e dialogut dhe t’i rinis negociatat për ta arritur marrëveshjen finale me Serbinë.